Bradul de Crăciun - tradiții și obiceiuri de nuntă - Valery

Blog

Home / All  / Lifestyle  / Bradul de Crăciun – tradiții și obiceiuri de nuntă

Să ne oprim pentru un moment, în fiecare an, asupra tradițiilor și obiceiurilor românești. Există cupluri care aleg să sărbătorească nu doar Crăciunul, ci și nunta lor, în aceeași perioadă.

Românii au tradiții și în acest sens, iar la sate și în orașele mai mici, acestea se păstrează cu sfințenie ori de câte ori este cazul. Tradiția bradului de nuntă nu înseamnă neapărat bogăție. Fiecare poate opta pentru un brad mai mare sau mai mic, așa cum îi dictează posibilitățile și, desigur, după cum preferă. Brazii se împodobesc cu flori și ghirlande confecționate din hârtie creponată, batiste cusute sau ornamente din material textil, mere și colaci.

Ornamentele pentru bradul de nuntă se lucrează, conform tradiției, chiar în casa miresei și neapărat în ziua dinaintea nunții. Toți cavalerii de onoare și domnișoarele de onoare, dar și fete și băieți tineri din sat sunt invitați să ia parte la această activitate. Aceasta reprezintă și un motiv pentru tineri să-i petreacă pe miri, sărbătorind cu voie bună, muzică și bucate alese căsătoria celor doi. Cunoscută și sub numele de fedeleș, această petrecere se poate echivala într-o oarecare măsură cu petrecerea burlacilor sau a burlăcițelor.

În dimineața nunții se împodobește bradul cu ajutorul tuturor tinerilor care vor fi prezenți. Mireasa va fi lângă brad și va supraveghea tot procesul. Apoi, unul dintre cavalerii de onoare va duce bradul în biserică, iar odată cu terminarea slujbei de cununie, bradul va fi duc acasă la miri, iar merele și colacii care servesc drept podoabe vor fi împărțiți fetelor și băieților ca să le poarte noroc în dragoste.

Simbolic, bradul de nuntă se leagă la colțul casei sau la poartă până când se va usca, sau chiar și după, până când tinerii însurăței decit să îl dea jos.

În unele zone ale țării se obișnuiește chiar să se împodobească doi brazi, unul dintre ei rămânând la casa nașilor, fiind dăruit de către mire atunci când acesta merge cu alaiul pentru a-i lua la nuntă.

Falnic și veșnic verde, bradul de nuntă simbolizează vigoarea, viața și sănătatea tinerilor căsătoriți. De asemenea, merele și colacii care se agață în brad simbolizează belșug și rodnicie.